Visie

Ontwerpvisie

Om tot een mooi vormgegeven ontwerp te komen hanteer ik vaak bepaalde thema’s:

 

Robert-Sikkens-architect-verbouw-gulden-snede

Menselijke schaal en verhoudingen

Voor alle ontwerpen, eenvoudig of spectaculair, geldt dat ze een overzichtelijke eenvoud dienen te hebben en goed in verhouding zijn. Dit kan het verschil betekenen tussen een lelijke, storende ingreep (waardevermindering) en een goede ingreep (waardevermeerdering).

Robert-Sikkens-architect-verbouw-wonen-op-je-gehele-kavel

Wonen op je gehele kavel

Wat heb je aan je kavel als je er maar gedeeltelijk op woont. Voor mij is de benedenverdieping (wonen,eten,werken) een plek op het kavel dat toevallig overdekt is. Door de grens tussen binnen en buiten afwisselend gesloten en open te houden ontstaat een geraffineerde connectie met andere plekken op het kavel. De leefruimte binnen wordt ruimtelijker en groter.

 

Robert-Sikkens-architect-verbouw-openbaar-priveOpenbaar / privé

Horizontaliteit betekent voor mij communicatie en ontmoeting, verticaliteit staat voor kwetsbaarheid en privé. De horizontale ruimte van kavel en benedenverdieping is openbaar, hier ontvangen wij ons bezoek. Hoe dieper men de woning in komt, hoe meer privé de ruimte wordt. In de openbare ruimte komt het licht van de zijkanten, in de privéruimte komt het licht van boven (patio).

Robert-Sikkens-architect-verbouw-ruimte-indelingIndeling

Het indelen van de ruimte kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een object in de ruimte, maar ook door het gebruik van alleen schijven en puien, zoals voor het eerst toegepast bij het Barcelona Paviljoen van Mies van der Rohe.

 

Robert-Sikkens-architect-verbouw-relatie-omgevingRelatie met de omgeving

De omgeving wordt beïnvloed door uw woning en uw woning zal moeten reageren op de omgeving. In mijn ogen zou elke woning de omgeving een stukje mooier moeten maken. Vanuit uw woning kunt u profiteren van de omgeving. Bij elke woning hoort minimaal één boom. Deze geeft aangename schaduw in de zomer en gefilterde zonnewarmte in de winter.

In contrast met de gegroeide vormtaal van de natuur bouw ik het liefst in heldere geometrische vormen.

Robert-Sikkens-architect-verbouw--Aldo-Rossi2Heldere eenvoud, efficiënt en tijdloos

Een ontwerp dient logisch, eenvoudig en helder van structuur te zijn.

Zo alleen kan een tijdloos beeld ontstaan. Dit geldt voor vormgeving, constructies, installaties, regelgeving en budget. Een ontwerp is een optimale resultante van alle aspecten die een rol spelen in het gehele proces van ontwerp tot realisatie.

Ook zal de aannemer hierdoor gemakkelijker en goedkoper kunnen bouwen.